Vicent Ferrer va ser un dels personatges més influents a l’Europa de llengua romànica de la seua època -finals del segle XIV i principis del XV- gran predicador apocalíptic, mite popular, sant miracler però sobre tot brillant polític de molta alçada i mediador internacional de gran volada, relleu actualment reduït a una commemoració festiva folklòrica, religiosa i curiosa a través de la tradicional visita a les restes de la seua casa natal, el Pouet de Sant Vicent, desproveïda de l’enorme implicació cultural, intel·lectual i política que va tenir Ferrer, però clar, parlava i escrivia en valencià i això evidencia fets que són sistemàticament negats pels jacobins estatals i que per tant no convé airejar.
Tanmateix el lligam de la festivitat de Sant Vicent a la Pasqua Cristiana a casa nostra ens proveïx d’una setmana festiva que contrasta amb l’activitat laboral de la major part de la resta de l’estat i que ben planificada pot donar molt de bo. Això ha pensat la cantant saforenca Eva Dénia, qui aprofitarà la Pasqua de Sant Vicent per desplaçar-se a Barcelona i, amb l’ajuda del seu germà Carles Dénia, que li farà de productor, enregistrar un nou projecte discogràfic basat en reinterpretacions de cançons de Georges Brassens, el cantant, poeta i filòsof occità de Sète, a L'Hérault, Occitanie, just en el tancament nord del bell Bassin de Thau, al voltant del turonet de Saint-Clair, on acaba l’imponent obra hidràulica del segle XVII ideada per l’enginyer Pierre-Paul Riquet coneguda com Canal du Midi -visiteu les impressionants Écluses de Fonserannes, à Béziers- i hui en dia principal lloc de criança d’ostres mediterrànies.
Eva sempre ha tingut un deler incommensurable per Brassens ja que serà el tercer projecte discogràfic amb els seus temes abordats des de diferents perspectives. Aquesta volta i resseguint l’últim treball de cançons pròpies -Quan abril era abril (2015)- ho farà amb la companyia de la violoncel·lista Merxe Martínez, amb qui ha trobat una incomparable simbiosi musical intimista i profundament emotiva ideal per a imprimir un nou gir a les cançons del francés del moustache.
Totes dues, com hauríeu de saber, estan vinculades al CIM de Benimaclet i, abans de partir cap a les terres del nord, han volgut fer una preestrena del projecte amb nosaltres. Si el vostre interés en processons interminables d’encaputxats multiacolorits no és massa gran i si no heu pegat a fugir a l’altra part del món -una bogeria consumista cada volta més estesa- us esperarem Divendres Sant, 14 d’abril, a les 20.00 h. Del vostre suport dependrà en bona mesura el que a la setmana següent seran capaces de plasmar a l’estudi de gravació Eva i Merxe.
Si voleu fer un recorregut per la trajectòria d’Eva Dénia, repasseu els següents enllaços i, si vos agrada més la imatge, a l’exemple videogràfic trobareu Eva i Merxe interpretant Brassens, escortades per Carlos Carrasco al la guitarra i José Luís Porras al contrabaix. Ací les músiques d’Eva Dénia, allí el seu perfil i baix amb Brassens.